Kuidas valida sobivaid kardinaid väiksesse funktsionaalsesse korterisse?

Kardinatel võib olla väga oluline roll korteri sisekujunduses või siis veelgi enam, praktilisuses. Hästi valitud kangast tekstiilkardinad muudavad iga korteri hubaseks koduks ning tagavad soovitud privaatsuse ning hea une. Siiski on aga ka siin omad nüansid, mida tasuks kardinaid planeerides jälgida just näiteks väiksemate korterite puhul.


Internet on täis kõikvõimalikke pilte ja inspiratsiooni erinevatest lahendustest. Määravaks ei saa paraku aga mitte see, mida TAHAD vaid mida tegelikult ju ikkagi VAJAD. Eriti veel väikeste ruumide puhul!  Täiuslikud pildid kaunites interjöörides inspireeriva sisekujundusega on ju samuti hästi läbimõeldud planeeringu tulemus. Nii nagu igale kehatüübile sobivad kindlad rõivalõiked, siis samuti on ka ruumidega. Ütleme siis nii, et kardinad peaksid olema sinu kodu kõige paremini istuv ülikond. 

Milline on aga sinu kodu "figuur" ja milline "ülikond" talle kõige paremini passib?


Siin leiad mõned märksõnad, millest lähtuda:

1. Värvid

Väikestes ruumides ole pigem ettevaatlik jõuliste ja tumedate toonidega, mis kipuvad ruumi väiksemaks tegema. Eriti kehtib see seinade puhul, kus on aknad. Heledad toonid toovad teisalt aga ruumile avarust ja valgust juurde. 

Kui lemmikvärvi kaasamine kardinatesse tundub liiga julge, saad seda hõlpsasti kasutada näiteks diivanipatjades või muudes pisemates, kergesti vahetatavates, ruumi dekoratsioonides. 

2. Mustrid

Mustrilised kardinad mõjuvad võrdlemisi sarnaselt tapetseeritud seinaga-  suured mustrid kipuvad kogu tähelepanu endale haarama, mistõttu lämmatavad ka ruumi. Seega võiksid need jääda pigem avaramatesse ruumidesse. Pisemale toale saad särtsu anda mõne aktsenttooniga, väiksema või korrapärasema mustriga. 

3. Pimendavus

Elementaarne omadussõna, mida ometi igaüks meist nii erinevalt tõlgendada võib. Mida tähendab pimendavus Sinu jaoks? On see hämar tuba või hoopis vooderdatud hotellikardin, mille varjus keset päeva ärgates ei näe oma ninaotsagi ega tea, kas väljas on öö või päev? Neile küsimustele vastused leides, jõuad taaskord lähemale sellele, mida Sul tegelikult vaja on. 

4. Ruumi proportsioon

Seesama ruumi "figuur", millele sobivat "ülikonda" vaja on. Kas tuba on piklik või hoopis lai? Milliseks muutub ruum siis, kui talle mööbel sisse paigutada (kindlasti ka kuidas paigutada!)? 

Hea nipp rõhutada ruumi kõrgust on kardinad koos siiniga kindlasti lakke paigaldada. Kui ruumi kõige pikemaks küljeks on akendega sein, tasub mõelda, kas paigutada kardinad tingimata seinast seina või jaotada neid vastavalt akendele, et ruum ei muutuks pikaks lohisevaks lavakardinaks. 

5. Kui mitu kardinat mul vaja on?

Kõige olulisem on, et kardinad ei võtaks niigi väikses toas veelgi enam ruumi enda alla. Seega on hea mõte kasutada ruumi pimendamiseks mõnd ligi seina või aknaraami liigutatavat kardinat (n. roomakardin, ruloo, voldikkardin) ja lakke või seinale kinnitamiseks hubasust loov päeva või külgkardin. 

Pööra tähelepanu ka võimalikule radikale akna ees, mille tõttu maani ulatuvad kardinad veelgi enam toa poole tuleks paigaldada. 


Samade põhimõtete alusel aitasin Kasparil sisustada kardinatega tema uut kodu Bonava loodud Uus Mustamäe korteris. 



Must siin katkematu joonena lae all, rõhutamaks ruumi kõrgust ja tervikut. Kergelt varjavad väiksemustrilisest kangast kardinad tagavad piisava privaatsuse ning loovad stiili ning hubasust modernses kodus. Kardinate jaotus vastavalt akendele liigendab väikest ruumi erinevateks toaosadeks. 





Ja nagu ikka, kui siiski tunned, et jääd hätta, võta minuga ühendust :)

...

Kardinakunstnik 

Kommentaarid

Populaarsed postitused