Kardinakanga valikud


Iga minu uus konsultatsioon algab kui kardinapsühholoogi küsimusega: "Mis on sinu kardinamure?". On ju selge, et lisaks ilule on kardinatel ka väga oluline praktiline roll- peamiselt privaatsuse tagavus ja pimendavus. Kuid kardinatega on võimalik muuta ka ruumi proportsioone, muutes lagesid kõrgemaks ning tubasid avaramaks. Need on vaid mõned märksõnad, mis aitavad lähemale küsimusele, milliseid kardinaid on sulle ja su kodule kõige enam vaja?
Kangapoed on tihkelt täis kõikvõimalikke kangarulle ja kanganäidiseid. Ootamatult võhikuna kangariiulite vahele sattudes ajab see tõenäoliselt üsna segadusse ning tekib tahtmine sealt tagurpidi väljuda. Ainuüksi, kas tegu on rõiva- või sisustuskangaga? Tuleb ju tuttav ette, eks? :) 
Et mitte 7x samasse ämbrisse kahe jalaga astuda, on minu soovitus siinjuures loomulikult eksperdi poole pöörduda. Siiski aga ei tee halba end ka ise veidi ses vallas kurssi viia. Siit mõningad minupoolsed soovitused õnnestunud kangavalikuks...



1. Õhuke või paksem kangas?. Mis funktsiooni peaks üks kardin täitma sinu akna ees? Kas vajad tingimata topeltkardinaid, nii õhukesi päevaseid kui õhtuseid paksemaid (pimendavus, privaatus)? Kanga valguse läbilaskvust on hea kontrollida suuremate tükkide puhul vastu valgust, hoides kangast akna või valgusti ees. Kindlasti soovitan seda siinjuures teha pigem distantsilt kui, et nina vastu kangast ;) Ehk võta sõber kangamodelliks kindlasti poodi kaasa!
 


2. Mustrilised või monokroomsed kangad? Siin sõltub palju sinu isikupärast ja enesetundest ning kindlasti ka sellest, kui palju värve ja mustreid sinu toas juba on. Suured kirevad mustrid mõjuvad intensiivselt ning muudavad tõenäoliselt ruumi ka väiksemaks. Seega ettevaatust pisikeste ruumidega! Korrapärase väikse mustriga kangad muutuvad aga eemalt vaadates ühtlaseks kirjuks pinnaks. 
Kui soovid ruumis kasutada aga puhtaid toone, siis vali välja paar neutraaltooni ning sinna juurde paar aktsenttooni, millega ruumi elavdada. Kuna kardinad on võrreldavad ühe korraliku tapetseeritud seinaga, siis tasub eriti väikeste kanganäidiste puhul püüda ettekujutada neid suuremas pinnas. Värv on alati hea mõte aga tasub siiski olla ka ettevaatlik!




3. Päevakardinakangad. Õhukesi kangaid on olemas väga erinevates värvitoonides. Mida aga tasub tähele panna on see, et nad pea kõik lähevad valgusava ees mitu tooni heledamaks. Seega ka siinpuhul soovitan neid, enne otsuse tegemist, vastu valgust uurida.
Lisaks on minu üleüldine soovitus kasutada päevakardinana aknaava ees pigem valgeid või naturaalvalgeid kangaid, mis ainuüksi optiliselt avardavad ruumi.



4. Milline on hästi langev kangas? Kõige lihtsam trikk selle juures on ise käega katsudes, veidi kortsutades ja siis lahti lastes. Teiseks võid jälgida koostist- kõige parema langevusega kangad on näiteks samet, siid, kunstsiid, pestud linane.



5. Milline on kõige lollikindlam kangas kardinateks? Kohe kuidagi ei tahaks seda välja öelda aga paraku siiski polüester, mis on kõige vähem vastuvõtlikum erinevatele mõjutustele, nagu kortsumine, pleekivus, pesus kokkutõmbuvus jne. Siid, mis tegelikult sugugi päikest ei armasta, soovib kaitseks kindlasti voodrit ning linane on soovitatav enne õmblemist kindlasti läbipesta, sest võib kohati kokku tõmmata lausa 10%. Puuvillased kangad on mõistlik enne kardinamõõtu lõikamist kindlasti triikrauaga läbiaurutada.



6. Kardinate hooldamine- pesumasin või keemiline puhastus? Sõltub vist natuke ka sellest kui võrd valmis oled sa pärast pesumasinast kardinate väljavõtmist selle kangakuhila triikimiseks? :D Ühesõnaga, soovitan siinjuures kindlasti keemilist puhastust, sest praeguse aja kangad ei armasta just kuigi palju tsentrifuugi. Tänulik, säästetud aja ning närvikulu eest, oled kindlasti iseendale ja õnnelikud on kindlasti ka su kardinad.



7. Kangakulu. Ühtegi rusikareeglit siin välja ei tooks, sest kõik sõltub ju alati stiilist ja ka materjalist endast aga soovitaksin õhukeste kangaste puhul kasutada kangast kardinapuu/siini (mitte akna!) puhul vähemalt x1,8 laiust ning külgkardinate puhul vähemalt x1,5. Seda, kui palju kangast on vaja aga osta, sõltub sellest kas tegu on kitsa kangaga (u.150cm) või topeltlaia kangaga (u.280cm). Mustriliste kangaste puhul on oluline jälgida ka mustrisammu, et see algaks ja lõppeks kardina kõikides paanides samal kõrgusel. Kangakulu täpsemaks arvutamiseks kutsu kindlasti appi teenindaja.



8. Ning üleüldse, kas poekardin või eritellimuskardin? Kas kataloogist tellitud ülikond või rätsepa ülikond? Ega enam täpsemalt ma neid kahte vist omavahel võrrelda oskaksi. Mul on olnud korduvalt võimalusi näha kuidas poe kardinad on asendunud "rätsepa ülikonnaga" ja seda eufoorilist vaimustust, mis sellele on järgnenud...



Aitäh usalduse eest, ilusad ja head! :)

Kommentaarid

Populaarsed postitused